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June 24, 1976
N. Y. State Commission o
Gable Television

DISSENTING STATEMENT OF
SOMMISSICNER JAMES H, QUELILO
In Re: Limitations on State-Local Franchise Feces

I dissant to the action of the majority since I believe the
expression of "basic policy" set forth in the Declaratory Ruling may have
been precipitate. In my opinion, we should have instituted a rule making
proceeding in order to obtain comments from the cable industry and other
interested parties since we have now in effect amended Section 76. 31(b)
by adoption of this Ruling.

Section 76. 31(b) provides in essence for a franchise fee
limitation of from 3 to 5% of the franchisee's gross subscriber annual
revenues from cable television operations. In interpretating '"gross sub-
scriber revenues' as used in this section, the Commission has stated that
it is meant to include only those revenues derived from regular subscription
service, but does not include revenues derived from per-program or per-
channel charges, leased channel revenues, advertising revenues, or any
other income derived from the system., See Clarification of Cable Television
Rules and Notice of Proposed Rule Making and Inquiry, FCC 74-384, 46 FCC
2d 175 (1974). The majority now states that our basic policy is that state
and/or local franchise fees assessed on any basis broader than ""gross
subscriber fees' are permissible so long as the fee payable may be translated
into a percentage of gross subscriber revenues and that percentage does not
exceed the 3 to 5% range. This does not square with the express language
of Section 76, 31(b) and, in my opinion, ¢ onstitutes an amendment of this rule.

I recognize that our new '"basic policy''will not cost the cable
operator any more than amaximum of 5% of his gross subscriber revenue
figure. However, I note tkhat Article 28 of the New York State Executive
Law provides that the Comraission on Cable Television of the State of
New York (CCT) shall collect from each cable system an amount determined
by formula, not to exceed 2% of the gross receipts of such system during
the year., Section 28 also provides that any municipality may impose on a
cable system an assessment which, when added to the amount payable to
the CCT, does not exceed the maximum amount permitted by applicable
federal laws, rules or regulations, Thus, CCT has priority in assessment
of franchise fees,

My concern here is that the assessment by CCT of a franchise
fee on gross receipts of a cable system which provides a pay-cable service,
leased channels, and possibly carries some advertising, with concomitant
higher gross revenue, may result in a ""due bill" to CCT substantially greater
than the 3% (or whatever pevcentage) franchise fee which the system heretofore



